Etsi
  • Lahden Ortodoksinen seurakunta

Tiedoksi seurakuntalaisille koskien Itä-Suomen hovioikeuden päätöstä


Itä-Suomen hovioikeus tuomitsi 28.11.2018 työsuhdetta koskevassa riita-asiassa seurakunnan suorittamaan seurakunnan entiselle työntekijälle saamatta jääneitä palkkoja.

Seurakunnan entinen työntekijä haastoi seurakunnan oikeuteen maksamatta jääneistä palkoista ajalta, jolloin hänet oli vapautettu tehtävistään. Päijät-Hämeen käräjäoikeus 12.12.2017 antamassaan tuomiossa hylkäsi vaatimukset. Entinen työntekijä valitti tuomiosta hovioikeuteen, joka kumosi aiemman Päijät-Hämeen käräjäoikeuden tuomion.

Seurakunnanneuvosto päätti 12.12.2018 järjestetyssä kokouksessaan hakea hovioikeuden päätöksestä valituslupaa Korkeimpaan oikeuteen.

Hovioikeuden päätös on seurakunnan näkökulmasta monessa kohdin ongelmallinen, sillä entinen työntekijä oli hiippakunnan piispan ja myöhemmin piispainkokouksen päätöksellä asetettu rikoksesta epäiltynä toimituskieltoon. Entinen työntekijä tuomittiin luottamusaseman väärinkäytöstä korvaamaan seurakunnalle menetettyjä varoja ja työntekijän työsuhde purettiin tuomion saatua lainvoiman.

Hovioikeuden kanta on muun muassa, että seurakunnan olisi tullut tarjota muuta työtä. Toimituskiellon aikana pappi ei voi hoitaa papin tehtäviä. Luottamusaseman väärinkäyttö eli seurakunnan varojen luvaton antaminen yksityishenkilölle tapahtui seurakunnan hallinnossa, joten silloin rikoksesta epäilty ei nauttinut seurakunnan luottamusta eikä seurakunta katsonut voivansa antaa hänen hoidettavakseen hallinnollisia tehtäviä. Seurakunnalla ei ollut myöskään tarjota hallinnon ulkopuolisia tehtäviä (kanttori, sihteerityö, kiinteistön huolto), koska kaikki tehtävät olivat täytettynä.

Hovioikeuden kanta on ongelmallinen seurakunnan näkökulmista myös sikäli, että se asettaa seurakunnan juridiseen vastuuseen hiippakunnan piispan ja piispainkokouksen päätöksistä, joista seurakunta ei voi valittaa.

Seurakunnanneuvosto katsoo, että asiasta tulee hakea Korkeimman oikeuden ennakkopäätös sekä ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin kirkkolain päivittämiseksi.

Seurakunta pyytää työ- ja yksityisyyden rauhaa kaikille asianosaisille, seurakunnan työntekijöille, seurakunnan luottamushenkilöille ja seurakuntalaisille ja toivoo, että tapahtuneesta voidaan käydä asiallista ja perustellun kriittistä keskustelua.

Lisätietoja antaa kirkkoherra Jonas Bergenstad,jonas.bergenstad@ort.fi, puh. 0400 330 484


327 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Uuden seurakunnan kotisivut työn alla

Uuden Helsingin ortodoksisen seurakunnan kotisivut ovat päivitystyön alla ja sieltä löytyy jo eri alueiden pappien ja kanttorien yhteystiedot. Seurakunnan kotisivut löytyvät osoitteesta hos.fi. Niitä

”Näen luolan taivaana”

Suomen ortodoksisen kirkon piispainkokouksen joulutervehdys pelastuksen vuonna 2020. ”Minä näen oudon ja ihmeellisen salaisuuden: Näen luolan taivaana, Neitseen kerubi-istuimena, seimen semmoisena pai

©2018 Lahden Ortodoksinen Seurakunta.