Etsi
  • Lahden Ortodoksinen seurakunta

Joulua ja teofaniaa vietetään Helsingin hiippakunnassa suljetuin ovin

Nykyiset koronaepidemian aiheuttamat rajoitukset jatkuvat 10. tammikuuta 2021 saakka. Rajoitukset ovat voimassa Helsingin hiippakunnassa.


Nykyisiä koronarajoituksia jatketaan 10. tammikuuta 2021 saakka Helsingin ortodoksisen hiippakunnan alueella. Näin ollen jumalanpalvelukset toimitetaan Helsingin hiippakunnassa toistaiseksi suljetuin ovin, eli ilman kirkkokansaa.


Päätöksen koronarajoitusten jatkamisesta teki Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo 11.12.2020 kuultuaan ensin Helsingin hiippakunnan koronatiimiä ja Helsingin ortodoksisen seurakunnan hygieniatiimin johtajaa.


Päätös on yhteneväinen viranomaisten tekemien linjausten kanssa. Koronatilanteen kehittymistä sekä viranomaismääräyksiä ja -suosituksia seurataan tarkasti, ja ratkaisut tehdään jatkossakin niiden mukaan.


Nykyiset koronarajoitukset astuivat alun perin voimaan Helsingin hiippakunnassa 24.11.2020.


Tartuntatilanne yhä vaikea


Kaksi seuraavaa suurta kirkollista juhlaa vietetään siis Helsingin hiippakunnassa rajoitusten voimassa ollessa. Näistä ensimmäisenä juhlitaan Herramme Jeesuksen Kristuksen syntymäjuhlaa 25.12., ja seuraavaksi teofaniaa eli Herran kastetta 6. tammikuuta.


Arkkipiispan ratkaisujen pohjana ovat olleet paitsi viranomaisten asettamat rajoitukset ja suositukset, myös eettinen vastuu seurakuntalaisten, seurakuntien työntekijöiden ja muiden kanssaihmisten terveydestä.


Helsingin hiippakunnan alue on lähes kokonaisuudessaan epidemian leviämisvaiheessa – ainoana poikkeuksena on Etelä-Karjala, missä epidemia on kiihtymisvaiheessa.


Ehtoolliselle pääsee sopimalla


Ehtoolliselle voi osallistua jumalanpalvelusten ulkopuolella, kun sopii asiasta papin kanssa etukäteen. Kirkollisia toimituksia (esimerkiksi kasteet) on siirrettävä tuonnemmas, mikäli se on mahdollista.


Välttämättömät toimitukset eli hautaukset toimitetaan kulloinkin voimassa olevilla maksimihenkilömäärillä. Tämä tarkoittaa tässä vaiheessa maksimissaan 10 henkilöä seurakunnan työntekijät mukaan lukien. Jos perheenjäseniä on useampi saattamassa vainajaa, on tästä keskusteltava papin kanssa jo varausta tehdessä.


Seurakuntia kannustetaan tuottamaan verkkolähetyksiä jumalanpalveluksista, jotta kirkkokansalla olisi mahdollisuus osallistua yhteiseen rukoukseen kotonaan.


Helsingin ortodoksinen seurakunta on jo varautunut lisäämään Uspenskin katedraalista ammattimaisesti tuotettuja suoratoistolähetyksiä.


Teksti: Susanna Somppi

Lähteet: Yle uutiset, Suomen ortodoksinen kirkko

42 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Uuden seurakunnan kotisivut työn alla

Uuden Helsingin ortodoksisen seurakunnan kotisivut ovat päivitystyön alla ja sieltä löytyy jo eri alueiden pappien ja kanttorien yhteystiedot. Seurakunnan kotisivut löytyvät osoitteesta hos.fi. Niitä

”Näen luolan taivaana”

Suomen ortodoksisen kirkon piispainkokouksen joulutervehdys pelastuksen vuonna 2020. ”Minä näen oudon ja ihmeellisen salaisuuden: Näen luolan taivaana, Neitseen kerubi-istuimena, seimen semmoisena pai

Tulevat palvelukset seurakunnassa

Seuraavat palvelukset Lahden ortodoksisessa seurakunnassa ennakkotiedoista poiketen: Su 13.12. klo 10 liturgia toimitetaan Hyvinkään kirkossa ilman kirkkokansaa ja striimataan seurakunnan Facebook-siv

©2018 Lahden Ortodoksinen Seurakunta.