Etsi
  • Lahden Ortodoksinen seurakunta

Ohjeistusta koronavirukseen liittyen seurakunnan jumalanpalveluksissa

Koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi on hiippakunnan piispa, KP Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo, ohjeistanut seurakuntia noudattamaan seuraavia ohjeita:


- Henkilökunta ja seurakuntalaiset noudattavat yleistä käsi-, yskimis- ja aivastamishygieniaa. Ohjeita löytyy Terveyden ja hyvinvointilaitoksen kotisivuilta osoitteesta https://aineistopankki.thl.fi/l/28Kmmw89m2Hn.


- Seurakunnissa minimoidaan fyysisten kontaktien määrä. Kirkoissa pidättäydytään kättelemisestä, halaamisesta, kristottamisesta eli poskisuudelmista sekä ikonien, ristin tai papin käden suutelusta.


- Ehtoollinen jaetaan kertakäyttöisillä puukuidusta valmistetuilla kahvilusikoilla, jotka hävitetään polttamalla.


- Ehtoollisella käydessä ei suudella maljaa eikä pyhistä Lahjoista osallistuneen suuta tule pyyhkiä liinalla, vaan liinaa käytetään vain jos sillä on otettava kiinni mahdollisesti putoamassa olevat pyhät Lahjat.


- Jälkiviiniä ei jaeta.


- Ehtoolliseen osallistumisesta onnitellaan suullisesti ilman poskisuudelmia. Pappi voi myös antaa siunauksen niin, ettei käsikontaktia tarvita. Myös ristillä voi siunata niin, ettei sitä suudella.


Ohjeet ovat voimassa kaikissa seurakunnissa niin kauan, kunnes hiippakuntien piispat antavat ohjeet paluusta normaalikäytäntöön.


Seurakunta seuraa yhdessä hiippakunnan ja kirkon keskushallinnon kanssa tilanteen kehittymistä ja tarvittaessa päivittää ohjeistusta viranomaisten päätösten mukaisesti.


Lähde: Suomen ortodoksinen kirkko

39 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

©2018 Lahden Ortodoksinen Seurakunta.